Sarah Brightman (ur. 14 sierpnia 1960 w Berkhamsted, Hertfordshire) - angielska wokalistka (sopran) i aktorka.

Zadebiutowała już jako nastolatka występując w grupach tanecznych Hot Gossip oraz Pan's People, światowy rozgłos przyniosły jej natomiast występy w musicalach oraz współpraca z Andrew Lloydem Webberem. Brightman ponadto znana jest ze współpracy z producentem Frankiem Petersonem, twórcą projektu Gregorian oraz współtwórcą pierwszego albumu projektu muzycznego Enigma.
Brightman urodziła się w Berkhamsted w hrabstwie Hertfordshire w rodzinie Paula i Granville Brightmanów, jako najstarsza z szóstki dzieci. Jej ambicje by zostać artystką sięgają wczesnego dzieciństwa, kiedy to od najmłodszych lat pobierała m.in. lekcje tańca (balet).

Jako nastolatka próbowała sił podczas przesłuchań do londyńskiego Royal Ballet, ale została odrzucona. W 1981 roku Brightman wzięła udział przesłuchaniach do nowej realizacji musicalu Koty, w którym otrzymała rolę Jemima.

Podczas produkcji poznała twórcę spektaklu i swojego przyszłego męża kompozytora Andrew Lloyda Webbera. Wcześniej jednak rozstała się z swoim ówczesnym mężem menedżerem muzycznym Andrew Grahamem Stewartem. Lloyd Webber również rozwiódł się ze swoją pierwszą żoną Saraha Hugill by móc poślubić Brightman w 1984 roku.

Artystka w zamian zyskała sławę dzięki udziałowi w musicalach Lloyda Webbera takich jak Song and Dance czy Requiem. Prawdziwy splendor nadszedł jednak dopiero wraz z rolą Christine Daaé w adaptacji The Phantom of the Opera. Kompozytor odmówił nawet wystawienia musicalu na Broadway, jeśli Brightman w nim nie wystąpi, jednak musiał ustąpić, gdyż Actors' Equity (związek zawodowy aktorów) opierał się na polityce, wedle której nie można było zatrudniać obcokrajowców.

W 1990 roku para rozstała się, kończąc tym samym karierę sceniczną Brightman. Wokalistka zdecydowała się rozpocząć karierę solową, w tym celu przeprowadziła się do Los Angeles. Tam usłyszała o niemieckiej grupie muzycznej Enigma, zainspirowana jej sukcesem, jaki owym czasie odniosła, wyjechała do Niemiec, by podjąć współpracę z jej producentem, Frankiem Petersonem, później jej partnerem życiowym. Pierwszym albumem Brightman i Petersona był Dive z 1993 roku, którym rozpoczęła proces długiej i owocnej współpracy. Zaśpiewała również w duecie z Andrea Bocelli piosenkę ,,Time to say goodbye".

Dyskografia
Single
* 1978 I Lost My Heart To A Starship Trooper
* 1979 The Adventures of a Love Crusader
* 1979 Love In A UFO
* 1981 My Boyfriend's Back
* 1981 Not Having That!
* 1983 Him
* 1983 Rhythm of the Rain
* 1987 Doretta's Dream
* 1990 Anything But Lonely
* 1990 Something To Believe In
* 1992 Amigos Para Siempre
* 1993 Captain Nemo
* 1993 The Second Element
* 1995 A Question Of Honour
* 1995 Heaven Is Here
* 1995 How Can Heaven Love Me
* 1996 Time To Say Goodbye (Featuring Andrea Bocelli)
* 1997 Just Show Me How To Love You
* 1997 Tu Quieres Volver
* 1997 Who Wants To Live Forever
* 1998 Eden
* 1998 There For Me
* 1999 Deliver Me
* 1999 So Many Things
* 1999 The Last Words You Said
* 2000 Scarborough Fair
* 2001 A Whiter Shade Of Pale
* 2003 Harem
* 2003 It´s a Beautiful Day
* 2003 What You Never Know
* 2003 Snow on the Sahara

Albumy
* 1988 The Trees They Grow So High (znany również jako Early One Morning)
* 1989 The Songs That Got Away
* 1990 As I Came of Age
* 1992 Sings the Songs of Andrew Lloyd Webber
* 1993 Dive
* 1995 Surrender
* 1995 Fly
* 1996 Timeless (znany również jako Time To Say Goodbye)
* 1997 The Andrew Lloyd Webber Collection
* 1998 Eden
* 2000 La Luna
* 2000 Fly II
* 2001 Classics
* 2001 The Very Best of 1990-2000
* 2002 Encore
* 2003 Harem
* 2004 The Harem Tour Limited Edition
* 2004 The Harem Tour - Live From Las Vegas
* 2005 Love Changes Everything: The Andrew Lloyd Webber Collection Volume 2
2008 Symphony

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło