Sylver – belgijski (flamandzki) duet muzyczny grający muzykę dance/trance. Zespół tworzą wokalistka Silvy de Bie (ur. 4 stycznia 1981 r.) oraz muzyk i autor piosenek Wout Van Dessel (ur. 19 października 1974 r.). Producentem i współautorem piosenek jest Regi Penxten. W utworach duetu obok instrumentów charakterystycznych dla muzyki elektronicznej można usłyszeć często również fortepian lub gitarę oraz perkusję, a sam zespół często pojawia się na scenie w występach na żywo.

Historia

Pierwszy singlem duetu zatytułowany Turn the Tide został wydany 2000 roku pod marką Liquid feat. Silvy. Sukces debiutanckiej piosenki na niemieckich listach przebojów przekonał cenionego belgijskiego DJ'a i Silvy de Bie do utworzenia wspólnego zespołu, który przyjął nazwę Sylver. W następnym roku zespół wydał pierwszą płytę zatytułowaną Chances. Na wysokich miejscach list przebojów odnotowano kolejną piosenkę, którą można znaleźć na pierwszej płycie – Forever in Love.

Nie mniejszy sukces odniósł drugi album – Little Things – wydany w 2003 roku. Singlami promującymi płytę były piosenki Living My Life, Why Worry i ballada Shallow Water.

Trzeci album, zatytułowany Nighttime Calls został wydany w 2004 roku. Jako single wydano Love is an Angel, Make It i Take Me Back.

19 maja 2006 roku została wydana czwarta płyta pod tytułem Crossroads, a pierwszym singlem promującym to wydawnictwo jest cover piosenki zespołu ABBA Lay All Your Love On Me.

Dyskografia

*Albumy
Chances (2001)
Little Things (2003)
Nighttime Calls (2004)
Crossroads (2006)
Best Of - The Hit Collection 2001-2007 (2007)
Decade (The Very Best Of Sylver) (2010)

*Single

Niektóre single zostały wydane tylko w Belgii.
Turn The Tide (2000)
Skin (2000)
Forever In Love (2001)
In Your Eyes (2001)
Forgiven (2001)
Livin' My Life (2003)
Why Worry (2003)
Shallow Water (2003)
Wild Horses (2003)
Love Is An Angel (2004)
Make It (2005)
Take Me Back (2005)
Lay All Your Love On Me (2006)

Linki zewnętrzne
Oficjalna strona zespołu

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło