Tarja Turunen

50 tekstów piosenek
Tarja Turunen - teksty piosenek
Tarja Turunen, pełne imię i nazwisko Tarja Soile Susanna Turunen-Cabuli (ur. 17 sierpnia 1977 w Kitee, Finlandia), była wokalistka fińskiego zespołu metalowego Nightwish.

Tarja, dysponująca sopranem lirycznym, który sięga nawet do 3 oktaw, rozpoczęła muzyczną edukację w wieku 6 lat. Poza nauką śpiewu brała też lekcje gry na pianinie i na flecie. W wieku 18 lat rozpoczęła studia na kierunku śpiewu klasycznego w Sibellius Academy w Kuopio. W tym samym czasie, za namową szkolnego kolegi Tuomasa Holopainena została wokalistką w zespole Nightwish. Mimo rosnącej popularności zespołu, który zyskał uznanie dzięki wydanemu w 1998 roku albumowi "Oceanborn", kontynuowała studia, a także występowała jako solistka w operach i baletach, takich jak "Evankeliumi". Tarja studiowała w Akademii Muzycznej w Karlsruhe w Niemczech.

Od stycznia 2003 roku jest mężatką, jej mężem jest Argentyńczyk Marcelo Cabuli, którego poznała podczas nagrywania albumu "Beto Vázquez Infinity". Również w 2003 roku zmarła jej matka, Marjatta Turunen. Rok 2004 to dla wokalistki prace wraz z zespołem Nightwish nad albumem "Once", a także początek kariery solowej wraz z wydaniem singla "Yhden Enkelin Unelma".

23 października 2005 roku na oficjalnej stronie zespołu Nightwish został opublikowany list, napisany przez lidera grupy Tuomasa Holopainena, a podpisany przez wszystkich jej członków, skierowany do Tarji, w którym krytykują oni jej zachowanie w stosunku do nich w ostatnich miesiącach, narzekają na jej mało uczuciowe, materialistyczne podejście do działalności zespołu i oznajmiają o zerwaniu współpracy z dotychczasową wokalistką.

Wydała świąteczną płytę w 2006 roku, która to płyta sięgnęła w Finlandii po platynę. Nosi nazwę "Henkäys Ikuisuudesta". Singiel promujący album to "You Would Have Loved This". Tarja udzielała się również w telewizji. Wystąpiła w programie poświęconym środkom transportu i w fińskim Idolu. 3 maja odbył się Międzynarodowy Targ Książek, gdzie Tarja rozdawała autografy w całej Skandynawii w księgarniach. 11 czerwca otworzyła swój oficjalny blog. 9 listopada 2007 roku wydała album "My Winter Storm". Pierwszy singiel promujący nosił nazwę "I Walk Alone" i został wydany 26 października 2007 roku. Poza tym Tarja podpisała kontrakt z wytwórnią Universal Music. Na podstawie piosenki "I Walk Alone" powstały dwie wersje teledysku: single version i artist version (tak samo jak z dwoma wersjami singla).

Album "My Winter Storm" zdobył status złotej płyty w Finlandii w dniu premiery. 31 sierpnia 2010 roku Tarja wydała swój kolejny album, "What Lies Beneath".

Dyskografia:

Albumy:
* Henkäys Ikuisuudesta (2006)
* My Winter Storm (2007)
* What Lies Beneath (2010).

Single:
* One Angel's Dream (2004)
* You Would Have Loved This (2005)
* Ave Maria (2005)
* Happy New Year (2006)
* Walking in the Air (2006)
* I Walk Alone (2007)
* Die Alive (2007)
* Enough (2007)
* Lost Northern Star (2008)
* Falling Awake (2010)
* I Feel Immortal (2010)
* Until My Last Breath (2010)
* Underneath (2011).

Minialbumy:
* The Seer (2008).

Z Nightwish:

Albumy:
* Angels Fall First (1997)
* Oceanborn (1998)
* Wishmaster (2000)
* Century Child (2002)
* Once (2004)

Single:
The Carpenter (1997)
Sacrament of Wilderness (1998)
Passion and the Opera (Promo) (1998)
Walking in the Air (1999)
Sleeping Sun (Four Ballads of the Eclipse) (1999)
The Kinslayer (Promo) (2000)
Deep Silent Complete (2000)
Over the Hills and Far Away (2001)
Ever Dream (2002)
Bless the Child (2002)
Nemo (2004)
Wish I Had an Angel (2004)
Kuolema tekee taiteilijan (2004)
The Siren (2005)
Sleeping Sun (2005)

Minialbumy:
Over the Hills and Far Away (2001)

Albumy koncertowe:
From Wishes to Eternity (2001)
End of an Era (2006)

Oficjalna strona: http://www.tarjaturunen.com/.

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło