The Hives - szwedzka grupa z Fagersta grająca punk 'n' rolla. Została założona w roku 1993 przez Pera Almqvista. Pierwotna nazwa zespołu miała brzmiać The HIV's, jednak zrezygnowano z tego pomysłu. Grupa znana jest szerszej publiczności od roku 2000, kiedy to została wydana ich druga płyta zawierająca przebój "Hate To Say I Told You So". The Hives słyną z szybkich, krótkich i energicznych piosenek, co jest odczuwalne zwłaszcza na ich koncertach. Nie bez powodu określa się ich mianem najlepiej grającej na żywo kapeli wszech czasów. Charakterystyczną cechą członków zespołu jest ich wygląd - w czasie występów na żywo, a także w teledyskach każdy jest ubrany tak samo. Przeważnie są to biało-czarne garnitury.

Skład:
Howlin' Pelle Almqvist (Per Almqvist) (wokal)
Nicholaus Arson (Niklas Almqvist) (gitara)
Vigilante Carlstroem (Mikael Karlsson Åström) (gitara)
Dr. Matt Destruction (Mattias Bernvall) (bas)
Chris Dangerous (Christian Grahn) (perkusja)

Teksty piosenek i muzykę The Hives (poza coverami) pisze Randy Fitzsimmons. Sam zespół określa go szóstym, nieoficjalnym członkiem zespołu, jednak wielu fanów twierdzi, że Randy to postać fikcyjna, a teksty pisze Nicholaus Arson.
Skład pozostał nienaruszony od momentu stworzenia grupy.

Dyskografia

Albumy:
Barely Legal (1997)
Veni Vidi Vicious (2000) (reedycja - 2002)
Tyrannosaurus Hives (2004)
The Black And White Album (2007)
Lex Hives - (premiera 5 czerwiec 2012)

EPki:
Sounds Like Sushi (1994)
Oh Lord! When? How? (1996)
A.K.A. I-D-I-O-T (1998)
A Killer Among Us (nagrane z The Pricks) (1998)
Tarred And Feathered (2010)

Single:
Hate To Say I Told You So (2000) (reedycja - 2002)
Main Offender (2001) (reedycja - 2002)
Die, All Right!/Supply and Demand (2001) (reedycja - 2002)
Walk Idiot Walk (2004)
Two-Timing Touch and Broken Bones (2004)
Abra Cadaver (2004)
A Little More For Little You (2005)
Throw It on Me (singiel Timbalanda z gościnnym udziałem The Hives (2007)
Tick Tick Boom (2007)
We Rule The World (T.H.E.H.I.V.E.S) (2008)
Won't Be Long (2008)

Reedycje niektórych singli były skutkiem sukcesu płyty "Veni Vidi Vicious". Zaowocowało to także składanką po wydaniu zaledwie dwóch pełnometrażowych albumów.

Składanki:
Your New Favourite Band (2001; reedycja - 2002)

Na tej składance poza utworami z dwóch pierwszych płyt zespołu znalazły się piosenki z singla A.K.A. I-D-I-O-T.

DVD:
Tussles In Brussels (2004)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło