The Police - teksty piosenek
The Police brytyjska grupa rockowa z kręgu new wave, ale w jej twórczości można odnaleźć wpływy gatunków takich jak jazz czy punk rock.

The Police powstało w 1976 r. w Londynie, tworzyli ją Sting (gitara basowa i śpiew), Andy Summers (gitara) oraz Stewart Copeland (perkusja). Ich pierwszym hitem była Roxanne wydana na singlu w 1978 r.

Grupa wydała szereg znakomitych albumów i zdobyła 6 nagród Grammy na początku lat osiemdziesiątych. Ich ostatni album Synchronicity ukazał się w 1983 r., a ostatni koncert dali w połowie 1984 r. w Melbourne. Grupa reaktywowała sie w roku 1986, aby nagrać piosenkę Don't Stand So Close to Me, ale nie na długo. Od tej pory wszyscy członkowie zespołu rozpoczęli kariery solowe.

Ponownie jako The Police spotkali się 10 marca 2003 z okazji wręczenia nagrody Rock and Roll Hall of Fame. 11 lutego 2007 roku podczas wręczenia nagród grammy zespół ogłosił reaktywację. Trasa koncertowa trwała 1,5 roku, a ostatni koncert odbył się 7 sierpnia 2008 r. Muzycy ponownie wrócili do swoich solowych projektów.

Dyskografia The Police

* 1977 - Fallout/Nothing Achieving/Dead End Job (singiel)
* 1978 - Outlandos d'Amour
* 1979 - Regatta de Blanc
* 1980 - Zenyatta Mondatta
* 1981 - Ghost in the Machine
* 1983 - Synchronicity
* 1986 - Every Breath You Take: the Singles
* 1993 - Message in a Box: The Complete Recordings
* 1995 - Live
* 1997 - The Very Best Of Sting & The Police
* 1998 - Greatest Hits
* 2007 - The Police

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło