The Rolling Stones - Brytyjski zespół rockowy założony w 1962 roku.

The Rolling Stones odnieśli sukces najpierw w Wielkiej Brytanii, ale wkrótce weszli też na rynek amerykański. Ich płyta z 1971 roku "Sticky Fingers", rozpoczęła serię ośmiu albumów, które dotarły do pierwszego miejsca list przebojów w Stanach Zjednoczonych, a w 1989 roku grupa została wprowadzona do Rock And Roll Hall Of Fame.
Ich muzyka zawsze była ekscytująca i nowatorska. Charakteryzowała się też wielką elastycznością stylu.
Przez ostatnie 40 lat Stonesi sprzedali na całym świecie ponad 200 milionów płyt, a w 2004 roku zyskali czwarte miejsce na liście stu największych artystów wszech czasów według magazynu Rolling Stone.
Trasy koncertowe The Rolling Stones owiane są legendą ze względu na niezwykłą widowiskowość i nawet dzisiaj "najlepsza rock and rollowa grupa świata" ma na tyle silną pozycję, że pomimo zmienionego składu, potrafi zapełniać widzami stadiony na całym świecie.
Na początku :
Historia Rolling Stonesów rozpoczęła się od przypadkowego spotkania w pociągu z Dartford do Londynu w październiku 1961 roku. Mick Jagger i Keith Richards mieli okazję poznać się dużo wcześniej ( na początku lat 50. ) w Wentworth Primary School, ale dopiero spotkanie z 1961 roku doprowadziło do powstania tej niezwykłej grupy. Keith wkrótce wstąpił do zespołu Little Boy Blue and the Blue Boys, założonego przez Micka i jego przyjaciela, Dicka Taylora.
Keith przed spotkaniem Micka nie miał szczególnych aspiracji artystycznych, ale uznał, że rozwinie swoje umiejętności gitarzysty w twórczym środowisku college'u.

Obecny skład zespołu

* Mick Jagger – śpiew, harmonijka ustna, instrumenty perkusyjne, instrumenty klawiszowe, gitara (od 1962)
* Keith Richards – gitara, gitara basowa, instrumenty klawiszowe, wokal wspierający (od 1962)
* Ron Wood – gitara, gitara basowa, perkusja, instrumenty perkusyjne, wokal wspierający (od 1975)
* Charlie Watts – perkusja (od 1963)

Byli członkowie
* Brian Jones (zmarły) – gitara, harmonijka ustna, sitar, theremin, instrumenty klawiszowe, saksofon, cytra, obój, klarnet, flet, harfa, instrumenty perkusyjne, wokal wspierający (1962-1969)
* Ian Stewart (zmarły) – instrumenty klawiszowe, instrumenty perkusyjne
* Bill Wyman – gitara basowa, syntezator, wokal wspierający (1962-1991)
* Mick Taylor – gitara, gitara basowa, syntezatory, instrumenty perkusyjne, wokal wspierający (1969-1974)

Dyskografia
* The Rolling Stones (17 kwietnia 1964)
* The Rolling Stones No. 2 (15 stycznia 1965)
* Out of Our Heads (24 września 1965)
* Aftermath (15 kwietnia 1966)
* Big Hits (High Tide and Green Grass) (4 listopada 1966)
* Between the Buttons (20 stycznia 1967)
* Their Satanic Majesties Request (8 grudnia 1967)
* Beggars Banquet (6 grudnia 1968)
* Let It Bleed (5 grudnia 1969)
* Sticky Fingers (23 kwietnia 1971)
* Exile on Main St. (12 maja 1972)
* Goats Head Soup (31 sierpnia 1973)
* It's Only Rock'n Roll (18 października 1974)
* Black and Blue (23 kwietnia 1976)
* Some Girls (9 czerwca 1978)
* Emotional Rescue (20 czerwca 1980)
* Tattoo You (24 sierpnia 1981)
* Undercover (7 listopada 1983)
* Dirty Work (24 marca 1986)
* Steel Wheels (11 września 1989)
* Voodoo Lounge (11 lipca 1994)
* Bridges to Babylon (29 września 1997)
* A Bigger Bang (5 września 2005)






User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło