The Roots , znany również jako The Legendary Roots Crew, The Fifth Dynasty, The Square Roots oraz The Foundation – wielokrotnie nagradzany zespół hip-hopowy. Styl grupy oprócz hip-hopu silnie związany jest z muzyką jazzową i rockową.

Zespół założyli Black Thought i Questlove, którzy poznali się jeszcze w czasach szkolnych. Na początku swojej działalności występowali na ulicach Filadelfii. Wkrótce do grupy dołączył basista Josh "The Rubberband" Abrams, który związał się z The Roots po odejściu ze swojego zespołu The Josh Abrams Quartet. Po kilkunastu miesiącach skład grupy znów uległ zmianie. Członkiem zespołu został raper Malik B., a nowym basistą Leonard Nelson Hubbard. Do grupy dołączył również klawiszowiec Scott Storch który po kilku latach zrezygnował z pracy w zespole i poświęcił się karierze producenckiej. Znany beatboxer Rahzel był związany z The Roots w latach 1995-1999. Malik B. opuścił grupę w 1999 roku z powodu uzależnienia od narkotyków, okazjonalnie pojawia się jednak na albumach zespołu. Wszyscy członkowie The Roots należą do organizacji PETA walczącej o prawa zwierząt i promującej wegetariański styl życia. W 2007 roku zespół opuścił Leonard "Hub" Hubbard. Fani dowiedzieli się o tym na koncercie w Moedown. Nowym basistą The Roots został Owen Biddle.


Dyskografia

* Organix (1993)
* Do You Want More?!!!??! (1994)
* Illadelph Halflife (1996)
* Things Fall Apart (1999)
* The Roots Come Alive (1999)
* Phrenology (2002)
* The Tipping Point (2004)
* Game Theory (2006)
* Rising Down (2008)
* How I Got Over (2010)


Nagrody i wyróżnienia

* Nagroda Grammy
o 1999: wygrana w kategorii Best Rap Performance By A Duo Or Group (najlepszy występ rapowy w duecie lub grupie) za "You Got Me" (gościnnie Erykah Badu)
o 2002: nominacja w kategorii Best Rap Album (najlepszy album rapowy) za Phrenology
o 2004: nominacja w kategorii Best Urban/Alternative Performance (najlepszy występ miejski/alternatywny) za "Star"; nominacja w kategorii Best Rap Performance By A Duo Or Group za "Don't Say Nuthin'"
o 2007: nominacja w kategorii Best Rap Album za Game Theory; nominacja w kategorii Best Rap Performance By A Duo Or Group za "Don't Feel Right"
* MTV Video Music Awards
o 2003: nominacja do nagrody MTV2 za "The Seed 2.0"
* NAACP Image Awards
o 2005: nominacja w kategorii Outstanding Duo or Group (wybitny duet lub grupa)
o 2007: wygrana w kategorii Outstanding Duo or Group


Członkowie

Questlove – bębny
Black Thought – MC
Ownen Biddle – gitara basowa
Kamal Gray – klawisze
F. Knuckles – perkusja
Kirk Douglas – gitara

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło