Zespół The Troggs powstał w 1964 roku w składzie Howard Mansfield (gitara, wokal), Dave Wright (gitara), Reg Presley (bas) i Ronnie Bond (perkusja). Rok później Mansfielda i Wrighta zastąpili Chris Britton i Pete Staples.

W 1966 roku The Troggs rozpoczęli współpracę z Larrym Pagem. Dzięki temu powstał ich debiutancki singiel „Lost Girl” wydany przez CBS. Kolejny to już wielki przebój i najważniejsze nagranie grupy – „Wild Thing”. Znalazło się ono na 1. miejscu amerykańskiej listy przebojów w czerwcu tego samego roku.

Rok 1966 to także kolejne hity – „With a Girl Like You” czy „I Can’t Control Myself”. Z kolei rok później na listach przebojów królowało nagranie „Love Is All Around”. Po takim sukcesie mogło być już tylko lepiej. Jednak nie w przypadku The Troggs - po burzliwym procesie i rozstaniu z Larrym Pagem zespół mógł zapomnieć o popularności na następne kilka lat. Dopiero po powrocie do współpracy z Pagem formacja powróciła do łask. Zespół nagrał nową wersję przeboju The Beach Boys „Good Vibrations” i koncertowy album „Live At Max's Kansas City”.

W 1991 zespół w składzie Presley, Britton, Peter Lucas i Dave Maggs, przy współpracy z R.E.M. nagrali album „Athens Andover”. The Troggs mają na swoim koncie ponad 20 wydawnictw, wśród których są zarówno albumy studyjne, jak i składanki z największymi przebojami. Z twórczości The Troggs brali przykład m.in. Jimi Hendrix , Iggy Pop czy Ramones.

Dyskografia;
From Nowhere (1966)
Give It to Me (1966)
Trogglodynamite (1966)
Wild Thing (1966)
Cellophane (1967)
Hip Hip Hooray (1968)
Love Is All Around (1968)
Mixed Bag (1968)
Top of the Troggs (1968)
As I Am (1969)
Trogglomania (1969)
Troggs (1975)
Contrasts (1976)
Trogg Tapes (1976)
Live at Max's Kansas City (1981)
Athens Andover (1992)
Athens, Georgia & Beyond (1996)
Live At Max's Kansas City (2002)



User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło