The White Stripes - teksty piosenek
The White Stripes - powstały w Detroit w 1997 roku, amerykański zespół rockowy założony przez małżeństwo (podające się początkowo za rodzeństwo) - gitarzystę Jacka White'a i perkusistkę Meg White. W lutym 2011 Jack White ogłosił, że zespół zakończył działalność.

W zespole grały tylko dwie osoby. Od czasu ukazania się debiutanckiego albumu The White Stripes w 1999 roku grupa zyskała ogromną popularność na niezależnej scenie muzycznej Stanów Zjednoczonych. W niedługim czasie ukształtował się rozpoznawalny styl muzyków z Detroit - przester gitarowy, hałaśliwa atmosfera i genialne umiejętności techniczne w połączeniu z głębokimi, czasem wręcz psychodelicznymi tekstami Jacka White'a.

W 2001 roku, gdy światło dzienne ujrzał album White Blood Cells, The White Stripes zyskali sławę poza USA. Posypały się nagrody, a singel „Fell in Love With a Girl” został pierwszym kasowym przebojem amerykańskiego duetu. The White Stripes ruszyli w dużą trasę koncertową po Stanach Zjednoczonych i Europie. W 2003 roku ukazała się najważniejsza płyta duetu - Elephant. Zebrała świetne recenzje, a „Seven Nation Army” został obwołany rockowym singlem XXI wieku. W maju 2005 roku odbyła się premiera albumu Get Behind Me Satan, a pierwszy singel z niego pochodzący „Blue Orchid” zdobył popularność zarówno w USA, jak i w Europie.

W 2005 roku zespół wystąpił w Polsce na Heineken Open'er Festival.

W roku 2006 Jack White skupił się na współpracy ze swoim przyjacielem Brendanem Bensonem pod szyldem The Raconteurs. Debiutancki album formacji zatytułowany Broken Boy Soldier został wydany 15 maja 2006 r. Do końca roku White koncertował z zespołem promując nowy album.

28 lutego 2007 r. na oficjalnej stronie zespołu pojawiła się zapowiedź nowego, szóstego studyjnego albumu zatytułowanego Icky Thump. Album został wydany w czerwcu 2007 roku, promował go singiel „Icky Thump”.

W 2008 roku Jack White nagrał drugą płytę z The Raconteurs, Consolers of the Lonely. Natomiast już w marcu 2009 roku powstała grupa The Dead Weather, z którą White wydał dotychczas dwa albumy - Horehound w 2009 oraz Sea of Cowards w 2010 roku.

Dyskografia

Albumy
The White Stripes (1999)
De Stijl (2000)
White Blood Cells (2001)
Elephant (2003)
Get Behind Me Satan (2005)
Icky Thump (2007)

EP
Walking With a Ghost (2005)
Under Great White Northern Lights (2010)

DVD
Under Blackpool Lights (2004)

Single
Let's Shake Hands” (1998)
Lafayette Blues” (1998)
The Big Three Killed My Baby” (1999)
Hand Springs” (1999)
Hello Operator” (2000)
Lord, Send Me an Angel” (2000)
Party of Special Things to Do” (2000)
Hotel Yorba” (2001)
Fell in Love With a Girl” (2002)
Dead Leaves and the Dirty Ground” (2002)
We're Going to Be Friends” (2002)
Red Death at 6:14” (2002)
Candy Cane Children” (2002)
Seven Nation Army” (2003)
I Just Don't Know What to Do With Myself” (2003)
The Hardest Button to Button” (2003)
There's No Home for You Here” (2004)
Jolene” (2004)
Blue Orchid” (2005)
My Doorbell” (2005)
The Denial Twist” (2005)
Icky Thump” (2007)
Rag And Bone” (2007)
You Don't Know What Love Is (You Just Do as You're Told)” (2007)
Conquest” (2007)
Conquista” (2008)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss

brak wpisów na forum tego wykonawcy

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło