The Bill - teksty piosenek
Zespół The Bill powstał w 1986r., choć jego "prototyp" działał już od 1984r. Powstał w Pionkach z inicjatywy Kefira i Skóry - pierwszego wokalisty Kapeli. W początkach swej działalności The Bill ograniczał się do prób, częstych zmian składu o raz kilku koncertów na lokalnych scenach. Pierwszy poważny skład zespołu pojawił się w 1989r. Wtedy to w kapeli pojawili się: grający do 2011 roku Mielony oraz Soko, późniejszy wokalista znany z płyt wydanych w latach 1993-2000.

Aktualny skład The Billa to :
Dariusz “Kefir” Śmietanka – gitara, wokal
Gerard – gitara basowa
Sebastian Stańczak - gitara, wokal
Artur "Artie" Wożniak - perkusja

Dyskografia:
* The Biut (1993)
* Początek Końca (1994)
* Sex 'n' Roll (1995)
* Daję Wam Ogień (2000)
* Niech Tańczą Aniołowie (2007)
* Lekcja Historii (2008)
* Historie Prawdziwe (2009)

W historii The Billa można wyróżnić dwa główne etapy. Pierwszy przypada na lata 1991 - 1996. Jest to część "jarocińska" związana z występami w Jarocinie '92, '93, '94. W tym okresie zespół nagrał też cztery płyty, poczynając od "The Biut" a kończąc na "Daję Wam Ogień".

Drugi okres w historii zespoły rozpoczął się wraz z przyjściem do niego nowego basisty zwanego Kurczakiem. Było to w 2005 roku. W zespole nie grał już Soko, który na dobre rozstał się z muzyką, a pozostali: Kefir w roli starego gitarzysty i nowego wokalisty oraz Mielony - stary i nowy perkusista. The Bill pojawił się ponownie - po 8 latach milczenia. Okazało się, że nie wszyscy o nim zapomnieli. Pierwsze koncerty potwierdziły to w 100 procentach.

W 2008 roku dołącza do zespołu Sebek Stańczak, z którym to ekipa poznała się podczas wspólnej trasy The Billa oraz Strajku w którym grał. Zespół nagrał z nim płytę Historie Prawdziwe.

Rok 2011 i kolejne zmiany - za garami Mielonego zastępuje Artur Woźniak (Artie)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło
współpraca