Tiamat - szwedzki zespół muzyczny. Powstał w 1988 pod nazwą Treblinka. W swej twórczości grupa nawiązuje do takich zagadnień jak miłość, poezja, używki czy mitologia sumeryjska. W 1990 zmienił nazwę na Tiamat. Zaczynał grając rodzaj muzyki określanej jako black metal jednak muzyka już na pierwszym albumie określana jest jako death metal. Drugi album zawiera muzykę z pogranicza death metalu i thrash metalu. Kolejne dwie płyty (uważane za najważniejsze w dyskografii zespołu) Clouds i Wildhoney to melodyjny doom metal z elementami death metalu. Na kolejnych płytach Tiamat zmienił styl na bardziej rockowy, nie zapominając jednak o swoich korzeniach.
Najnowsza płyta, Amanethes, jest powrotem do dawnego, dobrego stylu Clouds i Wildhoney.


Dyskografia:
Sumerian Cry (1990)
The Astral Sleep (1991)
Clouds (1992)
Wildhoney (1994)
A Deeper Kind Of Slumber (1997)
Skeleton Skeletron (1999)
Judas Christ (2002)
Prey (2003)
Amanethes (2008)

Obecny skład zespołu:
Johan Edlund - śpiew, gitara elektryczna
Thomas Petersson - gitara elektryczna
Anders Iwers - gitara basowa
Lars Sköld - perkusja

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło