Tilt - teksty piosenek
Istnieją co najmniej trzy zespoły o tej nazwie:
1. Polski zespół punk rockowy (1979 - 2003);
2. Amerykański zespół punk-rockowy (1989 - 2001);
3. Brytyjska grupa wykonująca muzykę elektroniczną, house i trance (1995 - 2005).

Tilt – polski zespół rockowy. Działa z przerwami od roku 1979. Początkowo kojarzony był ze sceną punkrockową i wykonywał utwory z anglojęzycznymi tekstami. Tomasz Lipiński – założyciel, lider, wokalista i gitarzysta – jako jedyny był członkiem zespołu przez cały okres jego działalności.
Nazwa zespołu pochodzi od napisu informującego o przerwaniu gry spowodowanego szarpaniem, popychaniem lub uderzaniem we flipper. Chcieliśmy tak działać na społeczeństwo – „tiltować" je.

Historia

1979-1980

Tilt został utworzony w Warszawie przez wokalistę/gitarzystę Tomasza Lipińskiego, basistę Tomasza "Rastamana" Szczecińskiego i perkusistę Jacka "Lutra" Lenartowicza (ex–Deadlock). Jeden z pierwszych koncertów grupa zagrała w warszawskim Teatrze Studio w 1979 roku (zorganizowanym przez ówczesnego kierownika galerii "Remont" Henryka Gajewskiego, ówczesnego menedżera Tiltu Piotra Rypsona i związanego z Teatrem Studio Zdzisława Sosnowskiego). W 1980 zespół wystąpił gdańskim Wielkim Młynie oraz przed szerszą publicznością podczas "I Ogólnopolskiego Przeglądu Nowej Fali" w Kołobrzegu (wszystkie występy zostały uwiecznione na taśmie filmowej przez Gajewskiego). W tym okresie muzycy nagrali w studiu cztery utwory: "Border Line", "Photo", "Pink Pictures" i "Fallen Is Babylon", które trafiły wraz z piosenkami "Disco Girls, Disco Boys" i "Indepedient Intervision" (pochodzącymi z koncertów) na bootlegową kasetę magnetofonową dokumentująca festiwal w Kołobrzegu (kaseta zawierała również nagrania zespołów: Kryzys, KSU, Kanał, Deadlock i Poerocks). Skład zespołu poszerzył się o grającą na instrumentach klawiszowych "Pyzę". Jesienią tego samego roku Lipiński zawiesił działalność Tiltu i latem 1981 utworzył z Robertem Brylewskim zespół Brygada Kryzys. "Luter" i "Pyza" po krótkim epizodzie w grupie Białe Wulkany wyemigrowali do Berlina Zachodniego.

1983-1987

Kiedy Brygada Kryzys rozwiązała się pod koniec 1982 Lipiński razem z "Rastamanem" reaktywowali Tilt uzupełniając skład perkusistą Tomaszem "Gogo Szulcem" Kożuchowskim (ex–TZN Xenna) oraz saksofonistą jazzowym Aleksandrem Koreckim. Ten okres udokumentowała piosenka "Za zamkniętymi drzwiami (widziałem Cię)", która ukazała się w 1985 na poltonowskiej kompilacji różnych wykonawców Fala. W 1984 "Rastaman" opuścił zespół, a na jego miejsce przyszli: basista Franz Dreadhunter i gitarzysta Piotr "Czombe" Dubiel (ex–Deuter). W tym składzie muzycy Tiltu nagrali swój pierwszy singel "Runął już ostatni mur". W 1985 Lipiński i Dreadhunter postanowili złagodzić repertuar czyniąc go dostępniejszym szerszej publiczności. Efektem tych zmian był kolejny singel "Mówię ci, że...", nagrany przy gościnnym udziale wokalistki Kayah. Tytułowa piosenka stała się w Polsce jednym z największych przebojów końca lat 80. W tym okresie muzycy zarejestrowali także materiał na swój debiutancki album Tilt, który ukazał się w 1988. W sesji nie wziął udziału "Gogo Szulc" (przeszedł do Armii), którego zastąpiono automatem perkusyjnym. Jeszcze przed wydaniem tej płyty zespół ponownie zawiesił działalność. Lipińki utworzył wówczas nową grupę Fotoness.

1988-1989

W 1988 po rozpadzie Fotoness Tilt został ponownie reaktywowany (jako Czad Kommando Tilt). Oprócz Lipińskiego w zespole pojawili się: basista Dariusz "Maleo" Malejonek oraz ponownie "Gogo Szulc". W tym składzie udali się na koncerty do ZSRR. Po powrocie do Polski Malejonka zastąpił Marcin Ciempiel (ex–Fotoness). Niewiele później w Tilcie pojawił się również gitarzysta Jan Benedek. Muzycy przystąpili wówczas do nagrywania drugiej płyty, a także zagrali kolejne koncerty poza granicami Polski (NRD, Czechosłowacja). Album Czad Komando Tilt ukazał się w 1990 – w czasie, gdy Tilt został po raz trzeci zawieszony. Rok później Lipiński z Brylewskim ponownie reaktywowali Brygadę Kryzys.

1996

Jesienią 1996 zespół zagrał koncert w warszawskim Teatrze Buffo. Lipińskiemu towarzyszyli wówczas: Dreadhunter, perkusista Artur Hajdasz (po raz pierwszy z Tiltem grał już w 1985 m.in. na FMR w Jarocinie), wokalistka Magda Steczkowska i gitarzysta Jacek Królik. Występ był transmitowany przez radio i telewizję. Pod koniec roku ukazał się album Rzeka miłości, koncert w Buffo '96 zawierający nagrania z tego koncertu.

2000-2002

W 2000 nastąpił kolejny powrót Tiltu – Lipińskiemu i Dreadhunterowi towarzyszyli: Piotr Lewicki (gitara, instr. klawiszowe) oraz Tomasz Czulak (perkusja). Trzy nowe utwory: "Miassto fcionga", "Westchnienie" i "Ostatnia piosenka o miłości" trafiły do filmu Reich Władysława Pasikowskiego. W 2002 została wydana płyta Emocjonalny terror.

Od 2006 grupa działa w składzie: Tomasz Lipiński, Karol Ludew (perkusja), Piotr Leniewicz (gitara basowa), Aleksander Korecki (saksofon) i Wojciech Konikiewicz (instr. klawiszowe)

Muzycy zespołu (w różnych okresach)

Tomasz Lipiński – wokal, gitara (od 1979)
Tomasz Szczeciński – gitara basowa (1979–1984)
Jacek Lenartowicz – perkusja (1979–1980)
"Pyza" – instrumenty klawiszowe (1980)
Tomasz "Gogo Szulc" Kożuchowski – perkusja (1983–1985; 1988–1989)
Aleksander Korecki – saksofon (1983–1987; od 2006)
Franz Dreadhunter – gitara basowa, instrumenty klawiszowe (1984–1987; 1996-2002)
Tomasz Pierzchalski – saksofon (1985–1987)
Artur Hajdasz – perkusja (1985; 1996)
Dariusz Malejonek – gitara basowa (1988)
Marcin Ciempiel – gitara basowa (1988–1989)
Jan Benedek – gitara (1988–1989)
Tomasz Czulak – perkusja (2000–2002)
Piotr Lewicki – instrumenty klawiszowe, gitara (2000–2002)
Piotr Leniewicz – gitara basowa (od 2006)
Karol Ludew – perkusja (od 2006)
Wojciech Konikiewicz – instrumenty klawiszowe (od 2006)

Dyskografia

Albumy

Tilt (1988)
Czad Komando Tilt (1990)
Rzeka miłości, koncert w Buffo '96 (1996)
Emocjonalny terror (2002)

Single

"Runął już ostatni mur" (1985)
"Mówię ci, że..." (1986)
"Co się stało w tym kraju nad Wisłą?" (2002)

Kompilacje różnych wykonawców

Fala (1985) – utwór: "Za zamkniętymi drzwiami (widziałem Cię)"

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło