Top One - teksty piosenek
Top One - jeden z pierwszych zespołów tworzących i wykonujących muzykę dyskotekową w Polsce. Historia grupy sięga późnych lat 80-tych. Wtedy to czterech młodych muzyków (Paweł Kucharski, Dariusz Królak, Mariusz Lubowiecki, Maciej Jamroz) postanowiło przeszczepić na polski rynek popularną w całej Europie (również w Polsce) włoską odmianę muzyki dyskotekowej, zwanej italo disco. Pierwszym przebojem grupy Top One była nagrana w 1989 roku przy udziale znanego realizatora nagrań Rafała Paczkowskiego i Polskiego Radia piosenka pt. "Ciao Italia". Za sprawą tego utworu grupa zyskała popularność w całej Polsce. 29 lutego 1992 roku wystąpili na Gali Piosenki Popularnej i Chodnikowej w Sali Kongresowej, gdzie wykonali utwory "Coraz Wyżej" oraz "Santa Maria". W tym samym roku, pomimo sprzeciwu części polskiego środowiska muzycznego, zespół ten wystąpił na festiwalu piosenki polskiej w Opolu wraz z kilkoma innymi wykonawcami tego nurtu muzyki. W 1995 roku grupa zaangażowana została w kampanię prezydencką Aleksandra Kwaśniewskiego. Zespół wykonywał wówczas piosenkę pt. "Ole Olek!". W kolejnych latach Top One nagrywał kolejne płyty, które cieszyły się ogromnym powodzeniem wśród fanów muzyki dyskotekowej i disco polo.

W 2005 roku po kilku latach przerwy zespół powrócił z nowymi piosenkami. Obecnie grupę tworzą: Paweł Kucharski, Dariusz Zwierzchowski i Emil Jeleń.

W listopadzie 2007 zespół wystąpił w jednym z odcinków serialu Na Wspólnej w telewizji TVN. Grupa zagrała jako zespół grający na weselu Żanety i Grzegorza.

Dyskografia:

Kiedyś... (1989)
No disco No.1 (1990) - Złota płyta
Poland disco No.2 (1990) - Platynowa płyta
Remix'91 (1991)
Coraz wyżej (1992)- Złota płyta
Cios za cios (1992)
Wstań i walcz (1993)
Rock n' Dance (1993)
Dzieci Europy (1994)
Freedom (1995)
Ye-O! (1998)
The Best Of Top One 1989 - 1999 (1999)
Białe Misie i...!!! (2000)
Kolędy (2000)
Lśnienie gwiazd (2001)
The Best Original Vol. 1 (2002)
Hello! (2006).

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło