Tristania (nor. trist - smutek, melancholia) jest zespołem ze Stavanger, Norwegia, utworzonym pod koniec 1996 przez Mortena Velanda (wokal/gitara), Einara Moena (klawisze) i Kennetha Olssona (perkusja). Skład został następnie dosyć szybko uzupełniony przez Vibeke Stene (wokal), Andersa Hidle (gitary) i Rune Osterhusa (bas). Zespół potrafi stworzyć mroczny, unikalny i niepowtarzalny klimat. Teksty zespołu w szczególności dotyczą rozpaczy i smutku.

Muzyka zespołu jest klasyfikowana jako gotycki metal, ze względu na ich silne powiązania z historią gatunku, a także częste występowanie typowych dla tego gatunku elementów. Jednakże są oni dumni z różnorodności ich muzyki, co potwierdza ich rozwój poprzez 5 studyjnych abumów.

Na wcześniejszych albumach Tristani, Widow's Weed i Beyond the Veil, jest połozony nacisk na stylizowane na klasyczne wokale, hiponotyzujące chórki, klasyczne instrumenty, takie jak [pipe organ], flety i skrzypce. Głównym głosem na wielu utworach był groźny, ostry wokal Mortena Velanda. Klimat był budowany także przez dosyć oryginalnie brzmiące efekty gitar.

W 2000 roku Morten Veland opuścił zespół z powodu "muzycznych i towarzyskich różnic" i utworzył Sirenię.

Wraz z wydaniem World of Glass w 2001 roku, warczenie Velanda zostało zastąpione przez gościnnego wokalistę Ronny'ego Thorsena z Trail of Tears. Czystymi męskimi wokalami dalej zajmował się, współpracujacy wczęśniej z Tristanią, Østen Bergøy, a także Jan Barkverd. Mimo nowego składu i niewielkie zmiany stylu, która zniechęciła część fanów, album otrzymał pozytywne oceny.

Ashes zostało wydane w 2005 roku wraz z kolejną zmianą składu. Spośród trójki męskich wokalistów z poprzedniego albumu, tylko Østen Bergøy dołączył na stałe. I śpiewał razem z Kjetilem Ingebrethsenem, który miał honor zająć się growlami. Zespół odszedł o krok dalej od brzmienia swoich wcześniejszych albumów do trochę eksperymentalnego stylu abant-garde, który brzmiał odświeżająco i oryginalnie.

Trasa Ashes po Europie (bez Einara Moena, który pozostał w domu i pracował nad kolejnym materiałem dla zespołu), przyniosła kolejną zmianę, doszedł nowy gitarzysta, Svein Terje Solvang, który wczesniej grywał z zepołem w trasach. I znów Tristania miała dwóch gitarzystów (po raz pierwszy od czasów Beyond the Veil).

Ich ostatni album, Illumination został wydany 30 stycznia 2007. Miesiąc po tym, Vibeke ogłosiła odejście z zepołu z powodu "przyczyn osobistych". Teraz wiemy, iż zaszła w ciąże.

W październiku 2007, włoska wokalistka, Mariangela Demurtas (Mary) została ogłoszona nową kobiecą wokalistką Tristanii. Zanim dołączyła do nich, śpiewała z Reel Fiction i Alight.

Aktualni członkowie
* Mariangela "Mary" Demurtas - śpiew (od 2007)
* Anders Høyvik Hidle - gitara, śpiew (od 1997)
* Ole Vistnes - gitara basowa, śpiew (od 2009)
* Einar Moen - instrumenty klawiszowe (od 1997)
* Gyri S. Losnegaard - gitara (od 2009)
* Tarald Lie - perkusja (od 2006)
* Kjetil Nordhus - śpiew (od 2009)

Byli członkowie

* Vibeke Stene - śpiew (mezzosopran) (1997-2007)
* Morten Veland - gitara, śpiew (1997-2000) (po odejściu założył zespół Sirenia)
* Østen Bergøy - śpiew (1998-2001, od 2001-2009)
*Kenneth Olsson - perkusja (od 1997-2005)
*Kjetil Ingebrethsen - śpiew (2002-2006)
*Svein Terje Solvang - gitara (2005-2008)
*Rune Østerhus - gitara basowa (1997-2009)

Gościnnie

* Ronny Thorsen - gościnny śpiew (growl) na World of Glass
* Jan Kenneth Barkved - gościnny śpiew (czysty) na Beyond the Veil i World of Glass
* Pete Johansen - skrzypce
* Vorph - gościnny śpiew (growl) na Illumination

Dyskografia

Płyty studyjne

* 1998 Widow's Weeds
* 1999 Beyond The Veil
* 2002 World Of Glass
* 2005 Ashes
* 2007 Illumination
* 2010 Rubicon

Inne

* 1997 Demo
* 1997 Remake (wydanie studyjne dema)
* 1998 Widow's Tour (zapis koncertu na VHS z utworami z pierwszej płyty)
* 1999 Angina (singel)
* 2005 Midwinter Tears (kompilacja Remake, Angina i Widow's Tour na DVD)

Dłuższa historia zespołu

Początek - 1996

Historia Tristanii (nor. trist - smutek, melancholia) zaczęła się z powstaniem zespołu Uzi Suicide. W skład tego małego garażowego norweskiego zespołu wchodzili: klawiszowiec Moen i gitarzysta Veland. Ci dwaj muzycy zaczęli razem pisać piosenki i postanowili pod koniec 1996 roku rozwiązać ich stary zespół, by stworzyć nowy projekt z perkusistą Olssonem. Niedługo po stworzeniu Tristanii do składu dołączyli: basista Rune Østerhus i gitarzysta Anders H. Hidle. Z początku zatrudnili wokalistkę, która została wyrzucona z zespołu kilka miesięcy później z niewiadomych przyczyn (być może nie śpiewała zbyt dobrze).

Współpraca z Napalm Records - 1997

Po miesiącach ciężkiej pracy, muzycy Tristanii zdecydowali, że jest odpowiedni czas na nagranie ich pierwszych utworów i znalezienie wytwórni muzycznej, jednak zespół wciąż szukał nowej wokalistki. Dzięki znajomemu, znaleźli młodą i dobrze zapowiadającą się sopranistkę Vibeke Stene, która z początku była wokalistką sesyjną. Zespół wszedł do Klepp Lydstudio w maju 1997 i nagrał demo czterech piosenek. Podczas sesji nagraniowej, członkowie uznali Vibeke za tak dobrą wokalistkę, że poprosili ją o dołączenie do składu grupy. Pierwszy oficjalny koncert Tristanii, miał miejsce 24 maja w Jørpeland. Niedługo potem zespół podpisał ich pierwszy kontrakt z austriacką wytwórnią Napalm Records, która poprawiła brzmienie dema i wydała je jeszcze raz w listopadzie 1997 roku.

Pierwszy album i trasa - 1998

Wkrótce po zdobyciu kontraktu, Tristania weszła do Sound Suite Studio we Francji, by nagrać pierwszy album, Widow's Weeds z pomocą kilku muzyków, tj. skrzypka Pete’a Johansenena (znanego również ze współpracy z The Sins of Thy Beloved i The Scarr) i wokalisty Østena Bergøya (który zostanie stałym członkiem w 2001 roku) z zespołu Morendoes - grającego rock gotycki). Album był szeroko promowany przez Napalm Records, również dzięki ich pierwszej trasie koncertowej, gdzie grali jako suport dla zespołu Lacrimosa, a później dla Haggard i Solefald w październiku 1998 roku. Występowali w Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Belgii i Holandii. Niektóre wideoklipy z tej trasy można obejrzeć na kasecie VHS, zatytułowanej Widow's Tour (później wydanej w formacie DVD).

Beyond the Veil - 1999-2000

W Lutym 1999 roku, zespół ponownie wszedł do studia, by nagrać następny album Beyond the Veil – promowany dwiema trasami (wliczając ich pierwszą trasę jako główna gwiazda, z The Sins of Thy Beloved, Trail of Tears, Siebenburgen i Antichrisis) i singlem Angina. Po krótkiej przerwie, Tristania kontynuowała występy na żywo na Summer and Fall 2000, koncertując po raz pierwszy w Ameryce Południowej.

Odejście Velanda i World of Glass - 2001-2002

Lider i główny kompozytor zespołu - Veland, w maju 2001 roku, został oficjalnie wyrzucony z zespołu (prawdopodobnie z powodu różnic w kwestiach muzycznych i finansowych). W tym czasie, zespół pracował już nad nadchodzącym albumem World Of Glass, jednak Veland nigdy nie brał udziału w tym projekcie (prawdopodobnie odszedł z zespołu w tym czasie). Grupa potrzebowała wokalisty śpiewającego growlem, więc zatrudniła sesyjnie Ronnyego Thorsena (Trail of Tears). Wkrótce po nagraniu płyty, Kjetil Ingebrethsen (z zespołu Blindfolded) został nowym wokalistą (growl), natomiast Østen Bergøy został w końcu stałym członkiem zespołu (wcześniej występował gościnnie na wszystkich albumach Tristanii). Nowy skład grupy, został zaprezentowany na europejskiej trasie, we wrześniu 2001 roku, grając z takimi zespołami jak : Rotting Christ, Madder Mortem i Vintersorg. W 2002 roku zespół koncertował, głównie w Ameryce Południowej (w sierpniu), ale jesienią ogłosił, że chciałby zrobić sobie przerwę i popracować nad nowym materiałem. W międzyczasie Morten Veland założył nowy zespół – Sirenia.

Praca nad Ashes - 2003-2004

W 2003 roku, nie było żadnych wieści ze strony odpoczywającego i pracującego nad nowym materiałem zespołu. Sesja nagraniowa odbyła się w TopRoom Studio w Norwegii, z nowym producentem: Børge Finstadem. Nagrania były finansowane przez samych członków grupy, ponieważ wygasł im kontrakt z Napalm Records. Były dwie sesje: od kwietnia do czerwca 2004 i w październiku 2004. Pomiędzy tymi sesjami, zespół powrócił na scenę – wystąpili na M'Era Luna Festival w Hildescheim i podpisał kontrakt z wytwórnią SPV Records w lipcu. Po ostatnim nagraniu, Tristania w październiku i listopadzie, odbywała trasę koncertową po Europie (m.in w Polsce) jako support dla Theriona.

Wydanie Ashes - 2005

Wytwórnia SPV Records, wydała Ashes 24 stycznia 2005 roku. Aby promować czwarty album, zespół pojechał w styczniu i lutym w trasę koncertową z Nightwish, a następnie nagrał w Stavanger wideoklip do piosenki Equilibrium w reżyserii Ralfa Strathmanna. Był to zarazem pierwszy teledysk grupy pokazany w telewizji. Następnie w maju 2005 roku w Sztokholmie, nagrano wideoklip z tej samej płyty: Libre w reżyserii Matsa Lundberga, który nakręcił uż dla zespołu wideoklip do piosenki Heretique z albumu Beyond The Veil. Trasę kontynuowali razem z Gothminister w Norwegii, a w marcu 2005 z Kreator w Ameryce Południowej. Pojawili się także na większych europejskich festiwalach (m.in.: Wave Gothic Treffen, Summer Breeze, Wacken Open Air). Jesienią Tristania ogłosiła, że materiał na nowy album jest już gotowy. Trasa koncertowa promującą Ashes odbyła się bez klawiszowca i głównego kompozytora - Einar Moen, który został w Norwegii, pracując nad nowym materiałem. Powodem były sprawy osobiste i zawodowe artysty.

Odejście Ingebrethsena i Illumination - 2006

W kwietniu 2006 roku po czterech latach wspólnej pracy, grupę opuścił z przyczyn osobistych wokalista grupy, rozstając się z nią w przyjaznej atmosferze. Sesja nagraniowa do nowej płyty miała miejsce w marcu 2006 roku, z udziałem nowego producenta Waldemara Sorychty. Wszystkie utwory na płycie, podobne jak na dwóch poprzednich, zostały skomponowane przez Andersa i Einara, natomiast za teksty odpowiada Østen (dotychczasowy autor tekstów do utworów Tristanii) oraz Sorychta na kilku utworach. Na albumie gościnnie pojawi się także Vorph z Samael i kwartet smyczkowy. Zaplanowano także trasę koncertową, promującą nowy album, która odbędzie się w listopadzie z udziałem takich zespołów jak: Green Carnation, Morgana Lefay, Deranged i Machine Men. Płyta została wydana 19 stycznia 2007 roku w Niemczech i 22 stycznia w pozostałych krajach.

Odejście Vibeke Stene - 2007

27 lutego 2007 roku Vibeke rozstała się z zespołem z powodów osobistych. 19 października ogłoszono imię i nazwisko nowej wokalistki. Została nią Mariangela Mary Demurtas z Włoch.

Odejście Sveina Terje Solvang i Rune Østerhus - 2008

8 lutego, tuż przed festiwalem Wave Gotik Treffen w Niemczech, Svein rozstał się z zespołem z nieznanych powodów. Zespół postanowił kontynuować trasę koncertową po Ameryce Południowej w osłabionym składzie. Kilka miesięcy później taką samą decyzję o opuszczeniu zespołu podejmuje Rune Østerhus, który zostaje zastąpiony przez Ole Vistnes, basistę który jako muzyk sesyjny wspomagał zespół na całej trasie promującej Illumination.

Prace nad nowym albumem - 2009

Od końca 2008 roku zespół pracuje nad najnowszym albumem mającym ukazać się w 2010 roku. Zagrali także na kilku letnich festivalach, m.in. Wacken Open Air i ARTmania Festival.

Wydanie Rubicon i europejska trasa koncertowa - 2010

Wraz z końcem lutego Tristania zakończyła rejestracje nowego materiału mającego się ukazac 25 sierpnia 2010 roku. Nowy album ukaże się pod skrzydłami wytwórni Napalm Records, z która to Tristania ponownie podpisała kontrakt. W październiku ruszają w trasę promującą najnowszy album, zespołami supportującymi będą Asrai i UnSun. 16 października 2010 roku zagrali jedyny koncert w Polsce, w krakowskim klubie Loch Ness.

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło