Wishbone Ash – brytyjska grupa rockowa powstała w 1969 r. Sprawą sporną jest zaliczenie jej do określonego gatunku. Jedni są skłonni uznać ją za progresywną, inni muzykę jej uznają za najbardziej wysublimowaną odmianę hard rocka. Z cała pewnością grupa zbliżyła do siebie oba te gatunki – szczególnie albumy Wishbone Ash, Pilgrimage i Argus posiadają cechy ich obu. Wyrafinowane i złożone brzmienie Wishbone Ash oparte było na duetach gitar elektrycznych. Grupa była pierwszą, która w instrumentarium wprowadziła dwie gitary prowadzące. Okresem największej popularności zespołu były lata siedemdziesiąte. Potem wskutek ogólnego spadku zainteresowana hard rockiem i rockiem progresywnym, przeszedł szereg zmian personalnych, popadając w stagnację.

Członkowie zespołu

Zespół Wishbone Ash wielokrotnie zmieniał swój skład osobowy. Historia tych zmian przedstawia się następująco:

1969-1973
Martin Turner - gitara basowa, śpiew
Andy Powell - gitara, śpiew
Ted Turner - gitara, śpiew
Steve Upton - perkusja

1974-1980
Martin Turner - gitara basowa, śpiew
Andy Powell - gitara, śpiew
Laurie Wisefield - gitara, śpiew
Steve Upton - perkusja

1981
John Wetton - gitara basowa, śpiew
Andy Powell - gitara, śpiew
Laurie Wisefield - gitara, śpiew
Steve Upton - perkusja

1981
Andy Powell - gitara, śpiew
Laurie Wisefield - gitara, śpiew
Trevor Bolder - gitara basowa
Steve Upton - perkusja

1981
Andy Powell - gitara, śpiew
Laurie Wisefield - gitara, śpiew
Claire Hamill - śpiew
Trevor Bolder - gitara basowa
Steve Upton - perkusja

1982-1983
Andy Powell - gitara, śpiew
Laurie Wisefield - gitara, śpiew
Trevor Bolder - gitara basowa
Steve Upton - perkusja

1984-1985
Mervyn Spence - gitara basowa, śpiew
Andy Powell - gitara, śpiew
Laurie Wisefield - gitara, śpiew
Steve Upton - perkusja

1986
Mervyn Spence - gitara basowa, śpiew
Andy Powell - gitara, śpiew
Jamie Crompton - gitara
Steve Upton - perkusja

1986-1987
Andy Powell - gitara, śpiew
Jamie Crompton - gitara
Andy Pyle - gitara basowa
Steve Upton - perkusja
Phil Palmer - gitara (wiosna 1986)

1987-1990
Martin Turner - gitara basowa, śpiew
Andy Powell - gitara, śpiew
Ted Turner - gitara, śpiew
Steve Upton - perkusja

1991
Martin Turner - gitara basowa, śpiew
Andy Powell - gitara, śpiew
Ted Turner - gitara, śpiew
Ray Weston - perkusja

1992-1994
Andy Powell - gitara, śpiew
Ted Turner - gitara, śpiew
Andy Pyle - bass guitar
Ray Weston - perkusja

1995
Tony Kishman - gitara basowa, śpiew
Andy Powell - gitara, śpiew
Roger Filgate - gitara
Mike Sturgis - perkusja

1995-1996
Martin Turner - gitara basowa, śpiew
Andy Powell - gitara, śpiew
Roger Filgate - gitara
Mike Sturgis - perkusja

1996-1997
Tony Kishman - gitara basowa, śpiew
Andy Powell - gitara, śpiew
Roger Filgate - gitara
Mike Sturgis - perkusja

1998
Andy Powell - gitara, śpiew
Mark Birch - gitara, śpiew
Bob Skeat - gitara basowa
Mike Sturgis - perkusja

1998-2001
Andy Powell - gitara, śpiew
Mark Birch - gitara, śpiew
Bob Skeat - gitara basowa
Ray Weston - perkusja

2001-2003
Andy Powell - gitara, śpiew
Ben Granfelt - gitara
Bob Skeat - gitara basowa
Ray Weston - perkusja

2004-2006
Andy Powell - gitara, śpiew
Muddy Manninen - gitara
Bob Skeat - gitara basowa
Ray Weston - perkusja

2007-obecnie
Andy Powell - gitara, śpiew
Muddy Manninen - gitara
Bob Skeat - gitara basowa
Joe Crabtree - perkusja

Dyskografia

Albumy studyjne

1970 - Wishbone Ash
1971 - Pilgrimage
1972 - Argus
1973 - Wishbone Four
1974 - There's the Rub
1976 - Locked In
1976 - New England
1977 - Front Page News
1978 - No Smoke Without Fire
1980 - Just Testing
1981 - Number the Brave
1982 - Twin Barrels Burning
1985 - Raw to the Bone
1987 - Nouveau Calls
1989 - Here to Hear
1991 - Strange Affair
1996 - Illuminations
1997 - Trance Visionary
1998 - Psychic Terrorism
2002 - Bona Fide
2006 - Clan Destiny
2007 - Power of Eternity
2010 - Justice

Albumy koncertowe

1972 - Live From Memphis
1973 - Live Dates
1979 - Live in Tokyo
1980 - Live Dates 2
1992 - The Ash Live in Chicago
1994 - Runaway
1995 - Live in Geneva
1997 - Live Timeline (nagrywany w 1991 i 1970)
1999 - The King Will Come (nagrywany w 1976 i 1973)
2000 - Live Dates 3
2003 - Almighty Blues: London and Beyond
2005 - Live on XM Satellite Radio

Inne

1999 - Bare Bones
2004 - Lost Pearls (nagrany w latach 1978-82)
2007 - First Light (nagrany w 1970)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło