Włochaty - teksty piosenek
Włochaty to zespół anarcho-punkowy założony w 1987r. w Szczecinie pod pierwotną nazwą "Włochaty Odkurzacz". Pierwszy skład zespołu tworzyli: Jeż (wokal, bas), Fagas (gitara) oraz Billy (perkusja). 3 lata później role wokalisty przejął Paulus, a nazwa zespołu została przekształcona na "Włochaty". Po wydaniu pierwszych nagrań zespół porównywany był, nie bez podstaw, do Conflictu, będąc pod ich dość silnym wpływem, zarówno w warstwie muzycznej jak i tekstowej. Z czasem wytworzył własny, charakterystyczny styl. W 1989 zespół zagrał też koncert, na którym publicznie zadebiutowała Katarzyna Nosowska.

Włochaty kilkakrotnie próbował zakwalifikować się na Festiwal Muzyków Rockowych w Jarocinie. W 1990 roku wysłali kasetę ze swoimi kawałkami na festiwal w Jarocinie. Jesienią tego samego roku do zespołu dołączył Paulus (Paweł Pawłowski) zmieniła się także nazwa na używaną do dziś "Włochaty". W 1991 grupa wydała w 100 egzemplarzach kasetę "For sale" i wysyłała kilka utworów z niej do Jarocina. Rok później zespół osobiście pojechał do Jarocina na przesłuchanie - bez rezultatu.

Dopiero w 1993 zespół został zakwalifikowany, zdobył wyróżnienie oraz zagrał na dużej scenie. Jesienią 1993 oficjalnie wydana została kaseta "Live" - zapis koncertu zespołu na dużej scenie w Jarocinie. Zimą 1993 niezależna wytwórnia Nikt Nic Nie Wie wydała winylowy singel z kilkoma utworami z Jarocina 1993. W 1994 do zespołu dołączyła saksofonistka Anka. W marcu 1994 ukazała się kaseta "Włochaty" wydana przez Silverton. Została też ponownie wydana kaseta "For sale". W 1995 wytwórnia Nikt Nic Nie Wie wydała LP "Włochaty" z materiałem z Silvertonu, z dogranym saksofonem. W 1996 zespół wydał album "Wojna przeciwko ziemi" oraz singel "Bank $wiatowy". W 1997 z zespołu odeszli Fagas i Anka, do zespołu dołączył zaś gitarzysta Filip. We wrześniu 1998 perkusista Billy niefortunnie złamał nogę (otwarte złamanie, wymagające kilku lat rehabilitacji), jednak zdecydował się na dalsze granie w zespole.

W listopadzie 1999 na rynku ukazała się LP "Droga oporu", a w 2000 "Zamiana pieniędzy na rebelię" i "Zmowa". W 2001 Billy postanowił amputować swoją nogę (od kolana w dół), ponieważ dwuletnie leczenie nie przynosiło żadnej poprawy. W 2002 roku po roku przerwy kapela wróciła do gry z nowym gitarzystą - Grabą. 18 maja 2002 roku odbył się koncert urodzinowy "15 lat zmagań z systemem", który został zarejestrowany na wideo. Pół roku później wydana została płyta "Tryumf anarchii nad tyranią", będąca zapisem z 15-lecia. Na płycie znalazł się dodatkowo pierwszy w historii kapeli profesjonalnie zrealizowany teledysk ("Każdy krok niesie pokój"). W maju 2003 nowym gitarzystą w kapeli został Skoda, który zajął miejsce Graby. W marcu 2004 ukazał się album "Dzień gniewu", a w zespole nastąpiła kolejna zmiana - drugim gitarzystą został Florens. W Listopadzie 2005 wydana została płyta "Bunt i Miłość".

21.12.2007 na swojej oficjalnej stronie internetowej zespół poinformował o zawieszeniu działalności na czas nieokreślony, z przyczyn personalnych.

W kwietniu 2008 zespół nagrał w studiu w Szczecinie 4 utwory pod szyldem Włochaty Inaczej - projekt z założenia poetycko-akustyczny. Wśród nagranych utworów znalazł się m.in. 'Pekin 2008', głos sprzeciwu wobec organizacji Igrzysk Olimpijskich w Chinach, łamaniu tam praw człowieka oraz sytuacji panującej w Tybecie.

W listopadzie 2008 Włochaty po póltorarocznej nieobecności zagrał swoje pierwsze koncerty, promujące kampanię "Small Places" Amnesty International. Rok 2008 zespół zakończył zmianami personalnymi; z zespołem pożegnał się długoletni wokalista Pauluss; wrócił natomiast pierwszy perkusista.

Obecny skład zespołu:

* Jeż - gitara basowa, śpiew (1987-)
* Skoda - gitara, śpiew (2003-)
* Dydas - gitara, śpiew (2004-)
* Billy - perkusja (1987-2007).(2009-)
* Graba - śpiew, (2009-)
* Wichru - pomoc literacka (2002-)

Byli członkowie zespołu:
* Pauluss - śpiew (1990-2008)
* Kamil - perkusja (2008)
* Florens - gitara, śpiew (marzec-listopad 2004)
* Graba - gitara, śpiew (2002-2003)
* Kieras - gitara (2000-2001)
* Filip - gitara (1997-2001)
* Anka - saksofon, śpiew (1994-1997)
* Roberto - gitara (1997)
* Fagas - gitara (1987-1997)

Dyskografia:

* 1991 For Sale- kaseta
* 1993 Włochaty Live - kaseta
* 1993 Włochaty - płyta gramofonowa (EP)
* 1994 Włochaty - kaseta
* 1995 Włochaty - płyta gramofonowa (LP)
* 1996 Bank $wiatowy - płyta gramofonowa (EP)
* 1996 Wojna Przeciwko Ziemi - CD, kaseta (LP)
* 1999 Droga Oporu - CD, kaseta (LP)
* 2000 Zamiana Pieniędzy na rebelię - CD (LP)
* 2000 Zmowa - CD, kaseta (LP)
* 2002 Tryumf Anarchii nad Tyranią - Cd, kaseta (LP)
* 2004 Dzień Gniewu - CD, kaseta (LP)
* 2005 Bunt i Miłość - CD, kaseta (LP)
* 2010 Wbrew Wszystkiemu - CD (LP)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

rss

brak wpisów na forum tego wykonawcy

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło