Wołosatki - harcerski zespół wokalno-instrumentalny - powstał w 1974 roku.

Prezentuje i popularyzuje walory turystyczne kraju, a zwłaszcza Bieszczadów. Zespół wpisuje się swoją twórczością i akustycznym brzmieniem w nurt piosenki turystycznej i poezji śpiewanej.

Grupa prezentuje przeważnie utwory własne, kultywując ideę śpiewania wielogłosowego, łącząc jednocześnie tradycję ze współczesnymi kierunkami muzyki.

Muzycznie poruszamy się w stylistyce ballady, bossanowy, bluesa, reggae, country, rock`n rolla.

Zespół Wołosatki wylansował wiele przebojów śpiewanych przez całą harcerską i turystyczną Polskę. Nagrał i wydał kilkanaście płyt oraz dziesięć edycji "Śpiewniczka Bieszczadniczka". Liczne występy w telewizji, radiu, koncerty w kraju i za granicą przyniosły mu wiele nagród i wyróżnień.

Po zdobyciu wszystkich możliwych nagród na Ogólnopolskich Przeglądach Piosenki Turystycznej YAPA i Bakcynalia, od 1988 roku występuje tam jedynie w charakterze zaproszonego gościa.

Wołosatki dopracowały się własnego, rozpoznawalnego stylu. Koncerty prezentowane w kraju i za granicą oparte są na szerokim, nie tylko turystycznym repertuarze. W innych krajach nie ma odpowiednika takiego trendu muzycznego, jaki prezentuje zespół. Nic więc dziwnego, że Wołosatki nie mieszczą się w klasycznych formach zagranicznych festiwali, wśród chórów, orkiestr, wieloosobowych zespołów wokalnych. Ale właśnie niepowtarzalność grupy w zestawieniu z innymi jest powodem licznych zaproszeń na krajowe i zagraniczne sceny.

Skład: (do 2014 włącznie)
Lista w kolejności ilości lat zespole

Sebastian Sipa
Tomasz Grzybowski
Żaneta Polak
Piotr Laczek
Klaudia Polak
Dominik Skrzyniarz
Sylwia Zapała
Robert Mroczkowski
Katarzyna Kita
Marta Chmielewska
Karolina Gajewska
Michał Pomorski
Barbara Pociejowska
Katarzyna Harabin
Dawid Kałuża
Krzysztof Bas
Iwona Pomorska
Anna Drej
Monika Woźniak
Aleksandra Michalska
Katarzyna Sierszeń
Dorota Żesławska
Anna Kondrak
Elżbieta Piotrowska
Dorota Kowalczyk
Klaudia Nowek
Paulina Kruk
Ewa Pociejowska
Aneta Majchrzak
Joanna Giemza
Joanna Stefańska
Jacek Juszczak
Ilona Solnica
Piotr Goworek
Marta Bilska
Julia Karwacka
Barbara Piątkowska
Anna Michalska
Agnieszka Stokowiec
Robert Idzik
Justyna Ostrowska
Małgorzata Jamróz
Kornel Jasiński
Mirosława Ziółko
Anna Kwapisz
Anna Sierszeń
Agnieszka Suchenia
Justyna Kwiecień
Magdalena Wesołowska
Magdalena Sadowska
Rafał Piwowarczyk
Krzysztof Żesławski
Agata Makuła
Alicja Śliwińska
Dorota Łata
Iwona Morąg
Barbara Szywała
Martyna Kondrak
Marzena Traczewska
Michalina Maj
Sylwia Suma
Barbara Lasek
Małgorzata Czyż
Agata Walczuk
Małgorzata Mróz
Bogusława Bembenek
Paulina Jasińska
Katarzyna Janik
Agnieszka Gorączka
Katarzyna Zapała
Dominika Jaśkowska
Maria Pęczak
Bożena Żbikowska
Maria Wieczorek
Dorota Tomak
Mirosława Kogut
Przemysław Giemza
Jolanta Kuś
Joanna Walaszek
Magdalena Zapała
Agata Krogulec
Magdalena Zawadzka
Julia Klimek
Renata Babińska
Jolanta Kwasiborska
Marzena Godek
Dariusz Gilewski
Alicja Grychowska
Ewa Sobierajska
Magdalena Susło
Krystyna Sadowska
Anna Dudzińska
Urszula Strach
Mariola Kapusta
Urszula Sadowska
Maryla Machniewska
Michał Sieradzan
Bożena Wilk
Edyta Zarzycka
Olga Szwarc
Karolina Łakomiec
Renata Morąg
Kuba Kukulski
Teresa Krąż
Urszula Głodewicz
Anna Nowaczek
Piotr Nowak
Ewa Kwiatkowska
Magdalena Zachariasz
Danuta Walasek
Anna Twarogowska
Beata Polak
Michał Nowak
Joanna Staroń
Elżbieta Marcinkowska
Anna Tworogowska
Katarzyna Grysa
Dorota Czupryńska
Łucja Jastrzębska
Beata Zimoch
Tomasz Kiniorski
Anna Jamrozik
Małgorzata Bauer
Elzbieta Marcinkowska
Konrad Skowroński
Lidia Kułak
Robert Magielnicki
Agnieszka Wyrębkiewicz
Honorata Zarzycka
Małgorzata Rek
Grzegorz Maciągowski
Krzysztof  Kęczkowski
Jagoda Pisarska
Agnieszka Nowak
Elzbieta Rzeszotarska
Ola Michalska
Wioletta Zarzycka
Jolanta Bzowska
Wojciech Szczepański
Urszula Kupszta
Paweł Wroński
Magda Zawadzka
Beata Żyła
Katarzyna Sarek
Zdzisław Zioło
Izabella Niewiadomska
Małgorzata Lachowska
Alicja Pacek
Milena Kij
Jacek Janus
Jolanta Kępska
Magda Zapała
Małgorzata Kowalska
Mariola Kozłowska
Alina Kopacz
Barbara Pudak
Krzysztof  Żesławski
Dorota Tworogowska
Michał Olejarczyk
Magdalena Kaleta
Elżbieta Gajos
 Dominik Skrzyniarz
Monika Kosierkiewicz
Bożena Cecot
Beata Kuś
Ireneusz Jóżwiak
Ewa Kurek
Ewa Rusek
Beata Grys



Informacja na oficjalnej stronie zespołu
http://www.wolosatki.pl/nowa/index.php/2013-03-04-18-27-17

Dyskografia:
Bieszczady jak co roku (1980)
Bieszczadzki koncert (1981)
Bieszczadzki trakt (1983)
Wołosatki (1987)
Sierpień w Wołosatem (1989)
Wołosatki ... na bis (1989)
Hej kolęda, kolęda (1990)
Pod lilii znakiem (1991)
Wołosatki III (1992)
Piosenki nasze i naszych rodziców (1994)
Bla Sommer (1995)
Wołosatki ... na bis (CD 1999)
Wołosatki (CD 1999)
Pod lilii znakiem (CD 1999)
Bieszczady (1999)
Obietnica (1999)
Gdy Śliczna Panna (2002)
Połączyła nas muzyka (2003)
Największe przeboje (2004)
Prognozy (2008)
Piosenki liryczne
Dobre wieści (2012)
Wołosatki po bieszczadzku (2014)
Inaczej (2014)

wideo:
https://www.youtube.com/user/wolosatki

Strona zespołu:
www.wolosatki.pl

Statystyki do 2014 roku włącznie
- W zespole występowało w sumie 168 osób w tym 136 kobiet i 32 mężczyzn
- Zespół był najliczniejszy w 1982 roku - 19 osób
- Zespół liczył najmniej członków w 1974 roku - 6 osób
- Zespół liczył najczęściej 11 członków (10 razy w latach: 1975, 1977, 1980, 1985, 1992, 1993, 1996, 1998, 2002, 2003)


Read more on Last.fm. User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło