Wumpscut - jednoosobowy projekt tworzony przez Rudy’ego Ratzingera, kolejnego z szeregu muzyków lat dziewięćdziesiątych, który porzucił gitary na rzecz samplerów i syntezatorów. Projekt powstał w 1991 roku, wtedy to Ratzinger wydał swoje pierwsze dwa albumy (tylko na kasecie) „Defcon” i „Small Chambermusicians”. Dwa lata później nakładem wytwórni Vuz Records ukazuje się pierwszy album pod szyldem Wumpscut, „Music For A Slaughtering Tribe”.

Ratzinger nie spoczął na laurach i po wydaniu EPki „The Dried Blood” przez Ant-Zen Records w 1994 roku stworzył własny label Beton Kopf Media, pod szyldem którego wydał kolejną EPkę, oraz pełne albumy „Gomorrha” oraz „Bunkertor 7”. Niemiecki projekt pojawił się również na amerykańskiej składance „The Remix Wars”, dzięki czemu Metropolis Records podpisał z nim umowę i wydał ponownie całość jego dorobku.

Wumpscut to kolejny projekt, którego nie da się włożyć do szufladki konkretnego gatunku, utwory są tworzone w różnych konwencjach i stylistyce, głownie industrialno-elektronicznej. Niektóre utwory są bardziej doomowo/psychodeliczne inne z kolei bardziej melodyjne i taneczne, nie brakuje także różnych ubarwień jak przesterowane wokale bądź wokale kobiece.

W połowie 2009 roku Rudy Ratzinger po raz kolejny powrócił do studia, gdzie rozpoczął prace nad nowym krążkiem pod roboczym tytułem „Siamese”, o czym poinformował fanów na swojej oficjalnej stronie. Muzyk planuje ukończyć prace studyjne nad nowym albumem pod koniec listopada bieżącego roku, a premiera nowego materiału planowana jest na kwiecień 2010 roku.

Skład:

Rudy Ratzinger - wokal, instrumenty klawiszowe, loopy, sample

Dyskografia:

01. Defcon (1991)
02. Small Chambermusicians (1992)
03. Music For A Slaughtering Tribe (1993)
04. Dried Blood (1994)
05. Smell The Disgusting Sweet Taste Of Dried Blood (1994)
06. Gomorra, (1994)
07. Bunkertor 7 (1995)
08. Mesner Tracks (1996)
09. Music For A Slaughtering Tribe II (1997)
10. Embryodead (1997)
11. Born Again (1997)
12. Dried Blood Of Gomorrha (1997)
13. Totmacher (1999)
14. Eevil Young Flesh (1999)
15. Boeses Junges Fleisch (1999)
16. Ich Will Dich (1999)
17. Deadmaker (1999)
18. Blutkind (2000)
19. Deliverence (2001)
20. Wreath Of Barbs (2001)
21. Liquid Soylent (2002)
22. Preferential Legacy: Music For A German Tribe (2003)
23. Bone Peeler (2004)
24. Blondi (2005)
25. Evoke (2005)
26. Jesus Antichristus & Die Liebe (2006)
27. Cannibal Anthem (2006)
28. Killer Archives (2006)
29. Body Census (2007)
30. Schädling (2008)
31. FuckIt (2009)
32. Siamese (2010)
33. Schrekk & Grauss (2011)

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło