David Nesta "Ziggy" Marley (ur. 17 października 1968 w Trenchtown) - jamajski muzyk. Pierworodny syn legendy reggae Boba Marleya Urodził się w roku 1968. Był najstarszym dzieckiem Boba i Rity. Zainteresowanie muzyką przejawiał od dzieciństwa, a swoje przybrane imię zawdzięcza słynnemu hitowi Davida Bowiego, "Ziggy Stardust". W wieku 10 lat, wraz z siostrami Cedelią i Sharon oraz bratem Stephenem, wziął udział w nagraniu piosenki ojca "Children Playing In The Streets", co jest uznawane za początek kapeli The Melody Makers w której występował wraz z przyrodnim rodzeństwem.Następny ich wspólny występ odbył się na pogrzebie Boba Marleya w 1981 roku. Cztery lata później światło dzienne ujrzała debiutancka płyta The Melody Makers "Play The Game Right", która przynosiła porcję muzyki reggae mocno inspirowanej dokonaniami Króla. Album nie zyskał jednak planowanego sukcesu komercyjnego.

"Love Is My Religion" to druga solowa płyta Ziggy'ego. Składa się na nią dwanaście piosenek skomponowanych przez Marleya. Autor nagrał większość partii instrumentów, partii wokalnych oraz współprodukował album razem z Rossem Hogarthem, zdobywcą nagrody Grammy.Inspiracją dla Marleya było życie prywatne, światowa polityka oraz problemy socjalne najuboższych. Album odkrywa także prywatne poglądy artysty na sprawy, które otaczają każdego współczesnego człowieka. Jednym z tematów przewodnich płyty jest prawdziwa przyjaźń o jaką w dzisiejszych czasach naprawdę trudno oraz zdanie Ziggy'ego "ludzie muszą słuchać, innych i swego serca, wtedy będą naprawdę szczęśliwi".

Ziggy ma dwójkę dzieci z Lorraine Bogle: syna Daniel Bambaatta Robert Nesta Marley i córkę Justice Marley oraz jedno dziecko z Carlene Samuels; córkę Zuri Marley.Ziggy ożenił się z Orly Agai, wiceprezydent w William Morris Agency.Mają oni dwójkę dzieci: córkę Judah Victoria Marley (ur.7 Maja , 2005)i syna Gideon Robert Nesta Marley (ur.5 Stycznia , 2007).

Dyskografia:
Children Playing in the Streets - 1985
Hey World! - 1986
Conscious party - 1988
Time has Come - the Best of Ziggy Marley and the Melody Makers - 1988
One bright day - 1989
Jahmekya - 1991
Joy and Blues - 1993
Free Like We Want 2 B - 1995
Fallen is Babylon - 1997
The Best Of - 1997
Spirit Of Music - 1999
Live - 2000
Dragonfly - 2003
Love Is My Religion - 2006
Family Time - 2009

User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło