20 lat Wywroty
Albano Carrisi (znany też jako Al Bano lub Al Bano Carrisi, ur. 20 maja 1943 w Cellino San Marco, Włochy), włoski piosenkarz i aktor.

Karierę rozpoczął w drugiej połowie lat sześćdziesiątych u boku Adriano Celentano. W roku 1967 stworzył duet z włoską piosenkarką Rominą Power (w 1970 wzięli ślub).

Sukces we Włoszech duet odniósł w roku 1975, kolejne albumy wydawane w latach 70. i 80. odniosły sukces w całej Europie. Pochodziły z nich takie przeboje jak: Felicità, Sempre, sempre, czy Prima notte d'amore.

Para wydała ostatni wspólny album w 1996 roku, a trzy lata później Al Bano i Romina Power się rozwiedli.

Po rozwodzie Albano Carrisi rozpoczął solową karierę. W roku 2007 zajął 2 miejsce na Festiwalu San Remo dzięki piosence "Nel Perdono" pochodzącej z albumu "Cercami nel Cuore Della Genta".
Romina Francesca Power (ur. 2 października 1951 w Los Angeles) – włoska piosenkarka i aktorka.

Romina Power jest najstarszą córką pary hollywoodzkich aktorów: Tyrone'a Powera i jego drugiej żony Lindy Christian. Po rozwodzie rodziców Romina i jej siostra Taryn zamieszkały razem z matką, z którą dużo podróżowały, jednak najwięcej czasu spędzały w Hiszpanii i we Włoszech. Do szkoły Romina uczęszczała jednak w Wielkiej Brytanii. W wieku 14 lat zaczęła grać w filmach, głównie włoskojęzycznych. Pierwszym z nich był Menage all'italiana. W roku 1967 na planie filmowym produkcji Nel Sole poznała Al Bano Carrisiego, który już wówczas był uznanym piosenkarzem. Ich związek budził duże wątpliwości, tak wśród obu rodzin, jak i szerszego otoczenia, z powodu drastycznych różnic klasowych w pochodzeniu członków pary (wychowana w holywoodzkim luksusie Romina i pochodzący z ubogiej wiejskiej rodziny Al Bano). W lipcu 1970 roku będąc w 5 miesiącu ciąży Romina wyszła za mąż za Al Bano Carrisiego, któremu urodziła czworo dzieci: Ylenia (ur. 1970, zaginiona w 1994 w Nowym Orleanie), Yari (ur. 1973), Cristel (ur. 1985), Romina (ur. 1987). W 1969 roku Romina wydała swój pierwszy solowy album, w 1975 ukazała się pierwsza płyta nagrana w duecie z Al Bano. Razem z mężem dwukrotnie brała udział w konkursie Eurowizji w 1976 i 1985 roku. Przełom w karierze duetu nastąpił w 1982 roku za sprawą utworu Felicità, będącego zarazem ich największym przebojem. W 1984 roku wielką popularnością cieszył się utwór Ci Sara, z którym para wygrała festiwal w San Remo, a rok później Magic Oh magic, który zajął 7 miejsce na konkursie Eurowizji 1985. W roku 1986 duet podpisał lukratywny kontrakt z wytwórnią WEA, którego owocem był album Sempre sempre, z tytułowym przebojem. W 1987 roku ukazał się album Liberta, a piosenka o tym tytule ponownie zawędrowała na szczyty list przebojów. W 1991 roku para po raz kolejny wystąpiła na festiwalu w San Remo z udanym utworem Oggi Sposi. W 1995 roku ukazał się ostatni wspólny album duetu Emozionale, a pod koniec 1996 roku wydano jeszcze składankę zawierającą trzy nowe utwory (publikowana w RFN jako Angora Zugabe).

W 1999 roku, po kilku latach małżeńskich nieporozumień w związku ze sprawą tajemniczego zaginięcia w USA najstarszej córki Ylenii (styczeń 1994), Romina rozwiodła się z Al Bano. W 1999 i 2000 roku była prezeterką telewizyjnego show Per Tutta La Vita. Wydała też kilka książek m.in. poświęconą Ylenii powieść Ho Sognato Don Chisciotte (2000). Od 2000 roku regularnie wystawia swoje prace malarskie w ramach autorskich cykli m.in. The power of color (2003), Indian Power 2004, Power's Flowers 2007 . W 2001 roku zadebiutowała jako aktorka teatralna w sztuce I Monologhi Della Vagina. W roku 2005 wzięła udział we włoskim programie Ballando con le Stelle, którego polskim odpowiednikiem jest Taniec z gwiazdami. W roku 2005 wyreżyserowała film na kanwie własnej powieści Upaya. Od czasu rozstania z Al Bano niewiele wiadomo o jej życiu prywatnym, wyjąwszy olbrzymie roszczenia finansowe, jakie sądownie kieruje pod adresem byłego męża.


Filmografia
Menage all'italiana (1965)
Come imparai ad amare le donne (1966)
Per amore... per magia... (1967)
Assicurasi vergine (1967)
L'oro del mondo (1967)
Vingt-quatre heures de la vie d'une femme (1968)
Mayerling (1968)
Il suo nome è Donna Rosa (1969)
Pensando a te (1969)
Justine (1969)
Femmine insaziabili (1969)
Las Trompetas del apocalipsis (1969)
Mezzanotte d'amore (1970)
Angeli senza paradiso (1970)
Champagne in paradiso (1983)
Il ritorno di Sandokan (1996)
Tutti i sogni del mondo (2003)



User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło