20 lat Wywroty
(ur. 23 września 1953 w Józefowie koło Warszawy) – polski piosenkarz, od 1979 roku (niektóre źródła podają 1980) wokalista zespołu Perfect. Swoją karierę zaczynał od śpiewania w amatorskiej grupie Watabah, następnie jako wokalista w Studio Piosenki ZAKR. W latach 1974 - 1978 karierę kontynuował występując z Teatrem w Targówku oraz w grupie Victoria Singers po odejściu Markowskiego przemianowanej na VOX. W międzyczasie w 1976 roku wziął udział w Koncercie Debiutów festiwalu opolskiego. W 1978 roku otrzymał nagrodę za interpretację utworu Little Things na festiwalu piosenki International Song Contest w Castlebar w Irlandii.

Przełomem i zwrotem było nagranie sławnego motywu do serialu "07 zgłoś się", po której otrzymał od założyciela zespołu Perfect, Zbigniewa Hołdysa, propozycję współpracy. W 1987 r. Polskie Nagrania wydały jego solową płytę "Kolorowy telewizor".

W 1983 grupa Perfect została rozwiązana, a Markowski w tym czasie występował razem z formacjami Hazard i Samolot.W tym czasie prowadził także firmę budowlaną. W 1987 wystąpił jeszcze razem z reaktywowaną na jeden koncert grupą, ale po reaktywacji grupy w 1989 nie pojawił się w jej składzie. Dopiero w 1993 roku powrócił do grupy jako wokalista, po tym jak w 1992 Zbigniew Hołdys ostatecznie rozwiązał zespół ze sobą jako liderem.

Brał udział w udźwiękowieniu produkcji filmowych, a także występował w materiałach dokumentalnych i filmowych, głównie w roli piosenkarza.

Jest żonaty od wielu lat z Krystyną, ma córkę Patrycję Markowską, która także zajmuje się śpiewaniem. Na antenie RMF FM prowadził "Perfekcyjną kolekcję".

Filmografia

* 2005 - Solidarność, Solidarność, jako Grzegorz Markowski;
* 2001 - Córa marnotrawna, jako guru;
* 1986 - Maskarada, wykonanie piosenek;
* 1984 - Miłość z listy przebojów, jako wykonawca piosenki finałowej;

Udźwiękowienie filmów

* 2006 - Fałszerze - powrót Sfory, utwór: Zło;
* 2004 - RH+, utwór: Gdy pojawiłaś się;
* 2001 - Zostać miss, utwór: Miłość rośnie w nas;
* 1998 - Spona, utwory: Chyba, że mnie pocałujesz, Wymyśliłem Ciebie, Jeszcze swój egzamin zdasz;
* 1998 - Ekstradycja 3, utwór: Twoje miasto;
* 1988 - temat muzyczny do filmu W labiryncie;
* 1984 - Miłość z listy przebojów, utwory: Szalik bordo, Filozofia łu bu du albo poradnik damskiego boksera, Krzyk, Ja kocham Rock;
* 1976 - 1978 - temat muzyczny do filmu 07 zgłoś się;

Dyskografia
Utwory wydane na albumach wspólnie z grupą Perfect znajdują się w dyskografii tego zespołu.

* 1987 - Kolorowy telewizor;
* 1997 - udział w nagraniu nowej wersji utworu Moja i twoja nadzieja w akcji pomocy dla powodzian;
* 2007 - Album Grube ryby zespołu Grube ryby - gościnnie w utworze Co się stało z naszą Solidarnością;


User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License and may also be available under the GNU FDL.
rozwiń opis

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło